Inšpirácie
Inšpirácie
Nábytok na mieru
Nábytok na mieru
Doručenie vlastnou prepravou
Záruka vrátenia peňazí do 14 dní
infolinka 0918 425 521
Kontakty
19.Nov.2018

Zariaďujete izbu prváčikovi? Nezabudnite na dôležité zásady

Zariaďujete izbu prváčikovi? Nezabudnite na dôležité zásady

Prvý ročník je veľká zmena pre ratolesti aj ich rodičov a prinesie nejednu zmenu v zabehnutom režime. Tou najdôležitejšou je bezpochyby príprava na novú zodpovednosť, ktorá pribudne v živote malého škôlkara, učenie.

Každodenné písanie domácich úloh vyžaduje pokoj, dostatok priestoru a zónu bez rozptyľovania. Tou sa zvyčajne stane „študijný kútik“, ktorý pribudne do detskej izby. Či už má školáčik detskú izbu len pre seba, alebo sa o ňu delí s mladším či starším súrodencom, po nástupe do školy sa jej funkcia, a teda aj jej vybavenie, podstatne zmení.

Vytvorte malému školákovi priestor, v ktorom sa bude rád učiť a pripravovať do školy, ale ostane mu aj dostatok miesta na hranie a oddych.

Pravidlá študijného kútika

pc stolík NEOS 13

Gro priestoru na učenie tvorí písací stolík. Nezáleží na tom, či mu dožičíte nový drahý model, alebo zdedí písací stôl po staršom bratovi. Dôležité je, aby bol priestor len jeho a ostatní členovia rodiny to rešpektovali. Aj psychológovia odporúčajú dožičiť dieťaťu súkromie, ktoré preň bude útočiskom, a zároveň prejavom jeho samostatnosti a novej zodpovednosti.

Písací stôl by mal mať dostatočne veľkú plochu, aby si na ňom dieťa mohlo rozložiť zošity a knihy. Nemusí mať množstvo odkladacieho priestoru, stačí niekoľko zásuviek, kam si uloží učebnice a pracovné zošity, ktoré na druhý deň nebude potrebovať. Na stole by sa okrem nádobky na ceruzky a perá a rozvrhu hodín nemali nachádzať nijaké zbytočnosti, ktoré by školáka rozptyľovali.

Niektorí rodičia v snahe vytvoriť deťom čo najkrajší a najútulnejší priestor nakúpia množstvo drobností a obkolesia dieťa obrázkami, rozprávkovými postavičkami, knižkami či glóbusom, ktoré ešte nepotrebuje. Na niektoré deti pôsobí množstvo podnetov dokonca nevhodne a na učenie sa potom sústredia oveľa horšie. Držte sa teda pravidla, že v jednoduchosti je krása a ak má dieťa na výzdobu chuť, nechajte skrášľovanie úplne v jeho réžii.

Písací stôl by mal stáť pri okne, aby mal školáčik čo najviac prirodzeného svetla. V jesenných a zimných mesiacoch pamätajte na kvalitné izbové osvetlenie, a to nielen v podobe klasických stropných svetiel, ale aj stolnej lampy.

Ponuka stolíkov >>

Dieťa, ktoré bolo donedávna celý deň v pohybe, začne odrazu tráviť oveľa viac času sedením. Dbajte, aby sa vyhlo nezdravému návyku hrbiť sa nad učením a dožičte mu kvalitnú stoličku. Pre starších školákov, ktorí vydržia nad učením či knižkou sedieť celé hodiny, môžete zabezpečiť obyčajnú fit loptu, ktorá pre zmenu odľahčí preťaženú chrbticu.

Zariaďujete izbu prváčikovi? Nezabudnite na dôležité zásady

Aj školáčik sa potrebuje hrať

detská izba TUNIS 26

Kým donedávna slúžila detská izba predovšetkým na zábavu, s nástupom školy sa to zmení. To však neznamená, že dieťa sa už hrať nepotrebuje. Vytvorte mu v detskej izbe priestor, kde si môže, kedykoľvek bude mať chuť, rozložiť zbierku bábik, plyšákov a autíčok a začať sa hrať. Na hračky mu vyhraďte niekoľko praktických plastových boxov, kde bude mať svoje poklady uložené.

S nástupom do školy čaká niektoré hračky odchod do dôchodku. Aj váš školák možno vymení kuchynku, autodráhu či domček pre bábiky za klávesy či gitaru, začne maľovať, tancovať či venovať sa novému športu. Vopred teda vytrieďte hračky, ktoré už deti nepoužívajú a ak sa pripravujete na nástup do niektorého krúžku, premyslite si, kam uložíte pomôcky určené na novú záľubu.

Zariaďujete izbu prváčikovi? Nezabudnite na dôležité zásady

Nerušený spánok

Postele do detskej izby

Pre niektoré deti je zmena súvisiaca s ranným vstávaním a skorším odchodom do postele veľmi náročná. Váš školák bude potrebovať dostatok spánku, aby sa celý deň sústredil a zvládal aj zvládal nové povinnosti. Nedovoľte, aby jeho oddych a spánok rozptyľovala televízia či počítač v detskej izbe.

Akákoľvek elektronika by mala zostať v obývacej izbe a školáci by ju mali používať len pod dozorom rodičov. Namiesto večerného filmu ho povzbuďte k tomu, aby si v blízkosti postele vytvoril vlastnú knižnicu, kam si bude odkladať obľúbené knižky, ktoré môže pred spaním čítať.

Okrem kníh by mal mať pri posteli priestor na budík. Mobilný telefón je na budenie do školy  nevhodný a nie je ani najzdravší. Klasickým budíkom určite nič nepokazíte, najmä ak jeho výber necháte v rukách budúceho školáka.

Zariaďujete izbu prváčikovi? Nezabudnite na dôležité zásady