Inšpirácie
Inšpirácie
Nábytok na mieru
Nábytok na mieru
Doručenie vlastnou prepravou
Záruka vrátenia peňazí do 14 dní
infolinka 0918 425 521
Kontakty
23.Feb.2018

Rady a tipy: Starostlivosť o nábytok z masívneho dreva

Rady a tipy: Starostlivosť o nábytok z masívneho dreva

Pri dlhodobej investícii do interiéru je veľmi dobrou voľbou práve nábytok z masívu. Ide o čisté drevo, ktoré okrem charakteristickej vône zaručuje aj dlhodobú trvácnosť a to aj desiatky rokov. Všetko samozrejme závisí na správnej starostlivosti a údržbe takéhoto druhu nábytku.

V nasledujúcom článku vám ponúkame niekoľko rád, ako sa starať o masív, aby si zachoval svoju kvalitu a krásny vzhľad.

 

Klíma rozhoduje

 

Je dôležité mať na pamäti, že drevo je v prvom rade prírodný materiál, ktorý v rôznych podmienkach – klíme, určitým spôsobom pracuje a mení sa. Preto je dôležité dbať na vlhkosť vzduchu. Ideálne rozmedzie vlhkosti ovzdušia je medzi 50-60%. V opačnom prípade sa môže drevo rozpínať alebo naopak schnúť a scvrkávať sa. Rovnako podstatná je aj teplota miestnosti. Tá by nemala podliehať príliš veľkým teplotným výkyvom, ak chcete zachovať nábytok v dobrej kvalite. Ideálne je udržovať teplotu izby na 20°C.

Tip: V letných horúčavách je dobré použiť zvlhčovače vzduchu. Naopak v zime sa neodporúča podlahové kúrenie, to môže nábytok zbytočne vysušovať.

 

Rady a tipy: Starostlivosť o nábytok z masívneho dreva

Voda je nepriateľ

 

To, že drevený nábytok je citlivý na vlhkosť už vieme, preto je na mieste vyvarovať sa ukladaniu vlhkých či mokrých predmetov na nábytok. Predmety môžu zanechať na výrobku nepekné škvrny a tak ho znehodnotiť.

Tip: Pri poliatí masívneho nábytku väčším množstvom vody, nábytok okamžite utrite a vysušte handričkou. Na lepšie vysatie vody použite najprv papierovú utierku, potom nábytok pretrite do sucha s handrou.

 

Rady a tipy: Starostlivosť o nábytok z masívneho dreva

Utieranie a leštenie

 

Na bežné utieranie alebo leštenie nábytku z masívu môžete použiť klasickú mäkkú handričku, buď suchú alebo jemne vlhkú. Pri leštení a ošetrovaní použite príslušný prípravok určený na drevo, ktorý vám odporučí v predajni odborní personál na daný typ dreva.

Tip: Pre vyššiu bezpečnosť vyskúšajte leštiaci prostriedok na malom a nie príliš viditeľnom mieste nábytku. Predídete tak prípadným nehodám a poškodeniu.

Rady a tipy: Starostlivosť o nábytok z masívneho dreva


A je tu škrabanec!

 

Nezúfajte, aj na toto máme riešenie. Niekedy to bez škrabancov nejde, aj keď je lepšie sa im v najväčšej možnej miere vyvarovať.
Tip: Pri malých a plytkých škrabancoch môžete použiť prírodný spôsob – dužinu orechov napr. vlašských, pekanových, para alebo lieskových orechov. Malý škrabanec potrite orechom, ten vďaka svojmu oleju pomôže zakryť škrabanec.

Ak chcete zakryť hlbšie ryhy a škrabance použite krycie fixky, vosky alebo iné prípravky určené na menšie opravy. Je nutné vybrať správny odtieň výrobku, aby požadovaný efekt bol čo najlepší. Prípravok nechajte zaschnúť a nakoniec pretrite škrabanec mäkkou handričkou.