Inšpirácie
Inšpirácie
Nábytok na mieru
Nábytok na mieru
Doručenie vlastnou prepravou
Záruka vrátenia peňazí do 14 dní
infolinka 0918 425 521
Kontakty
26.Jun.2018

Aké je tajomstvo provensálskeho štýlu ?

Aké je tajomstvo provensálskeho štýlu ?

Romantický, elegantný, nadčasový. Taký je interiérový dizajn južného Francúzska, ktorý nás láka svojou jednoduchosťou a efektnosťou. Ak ste videli film Dobrý ročník, určite sa vám pri predstave Provensálska vynoria vinice, levanduľa a nábytok s patinou. Stačí dobrý základ a niekoľko detailov a atmosféru francúzskeho vidieka si poľahky vyčaríte aj u vás doma.

Základom je správna zmes farieb

Francúzi pri zariaďovaní domácnosti radi stavia na neutrálne odtiene. Najobľúbenejšia je biela, ktorú radi skombinujú s krémovou, tmavohnedou či čiernou. Šedá je elegantná, pôsobí však trochu chladne.

Provensálsky štýl má rád príjemne a rodinne pôsobiace prostredie , preto aj pri základných farbách uprednostnite teplé tóny pred studenými. Máločo pôsobí viac francúzsky ako nabielo natretá podlaha, vyžaduje však náročnú údržbu, takže zvážte svoje časové možnosti. 

Pri výbere nábytku si milovníci romantického štýlu môžu vybrať. Buď uprednostníte elegantné zariadenie- masívne drevo, koženú sedačku a vzácny koberec, alebo si zvolíte skrinky, stôl a vybavenie domácnosti s nežnou patinou.

Dnes je na trhu veľké množstvo nábytku v retro štýle, ktoré pôsobia, akoby boli v domácnosti už niekoľko generácií. Avšak policu či knižnicu s efektom patiny si poľahky vyrobíte aj sami.

Aké je tajomstvo provensálskeho štýlu ?

Kuchyňa

Kým u nás nedáme dopustiť na moderne zariadenú obývačku, obyvatelia južného Francúzska žijú kuchyňou. Nenadarmo sa stali kulinárskou veľmocou, ktorá určuje trendy vo varení a stolovaní. Kuchyňa nemusí byť moderná, rozhodne by ste sa v nej však mali cítiť dobre. Obľúbeným riešením je prepojenie kuchynskej a jedálenskej časti, ktorej vládne masívny stôl.

Provensálska jedáleň sa nezaobíde bez premysleného stolovania. Na stole nesmie chýbať váza s kyticou kvetov, miska s ovocím a večera sa servíruje na tradičnom rodinnom porceláne. Francúzi používajú elegantné prestieranie za každých okolností, pretože spoločný čas pri večeri je pre nich malá slávnosť.

Nemusíte hneď investovať do drahého servisu. Postačí jednoduchá biela súprava so vzorom, ľanový obrus na stole a niekoľko sviečok, ktoré navodia neobvyklú atmosféru. Francúzi nemajú potrebu kupovať neustále nové a krajšie vybavenie.

Radi sa pochvália krajkovým obrusom, ktorý dostali ako svadobný dar, polievkovou misou po starej mame alebo svietnikom, čo objavili na blšom trhu. Provensálsky štýl miluje nádych nostalgie a jednotlivé predmety robí krásnymi práve príbeh, ktorý rozprávajú.

Aké je tajomstvo provensálskeho štýlu ?

Doplnky

Francúzsky vidiecky štýl pôsobí nekonvenčne a uvoľnene, akoby predmety v domácnosti odjakživa stáli na svojom mieste a vytvárali atmosféru celkového miesta. Opak je však pravdou. Pri výbere doplnkov sa Francúzi riadia prísnym heslom- v dome smie byť len to, čo používame, milujeme a čo dokonale odráža náš vkus. Niet preto divu, že ich domácnosti rozhodne nie sú preplnené.

Najobľúbenejším doplnkov v štýle južného Francúzska sú bezpochyby knihy. Francúzi sú vášniví čitatelia a na chvíľku s milovanou knihou si vždy nájdu čas. Provensálska knižnica je plná klasických románov, ošúchaných zväzkov a v domácnosti sa teší veľkej úcte.

Ak ste milovníci krásnej literatúry, neváhajte a namiesto nákupov jednorazových bestsellerov prehľadajte povalu starých rodičov, antikvariáty a zbierky kamarátov. Z objavených pokladov si poskladajte knižnicu na mieru, ktorá sa stane vašou osobnou zónou oddychu.

Provensálsky štýl ľahko dotvoríte aj niekoľkými drobnosťami. Staré rodinné fotky v kovových či drevených rámikoch, orchidea v kvetináči, ktorý vyfarbila vaša dcéra a starožitné zrkadlo na stene, to je tá správne zmes elegancie, uvoľnenosti a rodinnej pohody, ktorou sa južné Francúzsko tak rado pýši.

Aké je tajomstvo provensálskeho štýlu ?